picture

Asijské polévky - recepty

Asijské polévky patří mezi nejvoňavější a nejpestřejší pokrmy, které v kuchyni můžete objevit. Každá země v Asii přináší své vlastní speciality, od lehkých a pikantních vietnamských polévek, přes husté thajské varianty až po jemné japonské vývary s nudlemi. Jejich kouzlo spočívá v kombinaci čerstvých bylinek, koření a ingrediencí, které vytvářejí vyváženou chuťovou harmonii - sladkou, kyselou, pálivou i slanou.

V naší restauraci Viet Palace si můžete objednat ty nejznámější asijské polévky připravované dle tradičních receptur. Pokud byste si je však chtěli zkusit připravit doma, na našem blogu jsme pro vás nachystali tuto kategorii, kde jsme sepsali recepty, jak si oblíbené asijské polévky můžete uvařit i z pohodlí vašeho domova.

Nejpoužívanější suroviny v asijských polévkách

Asijské polévky jsou výjimečné díky pestré škále ingrediencí, které jim dodávají jedinečnou chuť. Základem bývá dlouze tažený vývar - kuřecí, hovězí nebo zeleninový. K němu se přidávají rýžové či vaječné nudle, čerstvé bylinky jako koriandr, thajská bazalka nebo máta a aromatické koření jako je zázvor, chilli, badyán či skořice. Důležitou roli hraje i citronová tráva, sojová nebo rybí omáčka, které posouvají chuť asijských polévek na úplně jinou úroveň.

Oblíbené druhy polévek napříč Asií

V Asii polévka často představuje plnohodnotné hlavní jídlo. Vietnam je domovem pho a bun bo hue, Thajsko proslulo polévkami Tom Yum a Tom Kha, Japonsko zase ramenem a miso polévkou. V Číně si lidé dopřávají wonton polévku plnou jemných knedlíčků, zatímco v Koreji patří mezi klasiku pikantní kimchi jjigae. Každá země vkládá do polévky svou kulturu, chutě i historii.

Jak se liší asijské polévky dle zemí?

Každá asijská kuchyně má vlastní typickou polévku. Vietnamské polévky jsou lehké a svěží, thajské polévky hrají na kyselo-pálivou notu a japonské rameny jsou bohaté a hutné. Korejské polévky bývají pikantní a často obsahují kimchi, zatímco čínské vývary s knedlíčky wonton vynikají svou jemností a jednoduchostí.

Jaké nudle se používají do asijských polévek?

Jedním z častých dotazů je, jaké nudle do polévek zvolit. Vietnamské pho využívá rýžové nudle, ramen v Japonsku se vaří s vaječnými nudlemi, thajské polévky zase kombinují různé druhy nudlí podle regionu.

Koření a bylinky, které nesmí chybět

Asijské polévky získávají své aroma z bylinek a koření, které u nás nejsou vždy běžné. Nejčastěji se používají koriandr, thajská bazalka, máta, galangal, citronová tráva, chilli papričky nebo listy kafírové limetky. Tyto ingredience dopomáhají k autentické chuti a lidé je často hledají v receptech i v obchodech.

Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na asijské polévky

recept

Recept na vietnamskou pikantní polévku Bún bò Huế

26. Června

Vietnamská kuchyně Asijské polévky - recepty

Zapomeňte na nudné vývary! Vietnamská polévka Bún bò Huế vás dostane do kolen! Tahle pikantní, voňavá a dokonale vyvážená bomba chutí pochází z císařského města Huế a právem si získává srdce milovníků asijské kuchyně po celém světě. V tomto článku vám proto ukážeme, jak si tuhle legendární polévku můžete připravit sami doma, krok za krokem.

Přečíst článek

recept

Jak na Phở bò - recept krok za krokem

15. Března

Asijská kuchyně a recepty Vietnamská kuchyně Asijské polévky - recepty

Každý, kdo už se někdy setkal s vietnamskou kuchyní, určitě slyšel o vyhlášené polévce Phở bò (čteme [fəː˧˩˧ bó]. Jde o jedno z nejproslulejších jídel nejen v Hanoji, ale i v celém Vietnamu, odkud se rychle rozšířilo do všech koutů světa. Chcete si tuto vietnamskou specialitu zkusit uvařit doma? Poradíme vám, jak na to.

Přečíst článek

recept

Tradiční vietnamské polévky (i jiné než phở)

30. Března

Asijská kuchyně a recepty Vietnamská kuchyně Asijské polévky - recepty

Milujete vietnamskou kuchyni, po silném vývaru phở bo se můžete utlouct, ale zároveň byste rádi ochutnali i jiné typy vietnamských polévek? Právě pro vás je dnešní článek jako dělaný. Představíme vám v něm roztodivné druhy polévek, a co víc, pokud se vám z jejich popisu začnou sbíhat sliny, přijďte je k nám ochutnat – všechny je totiž máme v nabídce! Pojďme tedy na to.

 

Přečíst článek

Asijské polévky a zdravý životní styl

Pokud máte rádi jídlo, které je chutné, lehké a zároveň prospěšné pro vaše tělo, asijské polévky si zamilujete. Základem je poctivý vývar, spousta čerstvé zeleniny a voňavé bylinky. Díky tomu vás polévka krásně zasytí, ale zároveň nezatíží váš žaludek - ideální volba, když chcete jíst zdravě a cítit se dobře po jídle.

Výhoda je i v tom, že si polévku můžete snadno přizpůsobit podle sebe. Milujete maso? Přidejte hovězí nebo kuřecí. Preferujete lehčí varianty? Zkuste tofu, mořské plody nebo jen zeleninu a nudle. A právě nudle dělají polévky tak pestré. Někdy si do polévky přidáte jemné rýžové, jindy zase vydatné vaječné.

A pokud vynecháte smažené maso nebo kokosové mléko, získáte polévku, která je lehká, nízkokalorická a přesto dost výživná na to, aby vás zasytila na delší dobu.

Asijské polévky jako lék

V Asii se polévky považují nejen za pokrm, ale i za prostředek k udržení zdraví. Vývary s česnekem, zázvorem a chilli posilují imunitu a pomáhají při nachlazení. V mnoha rodinách má polévka své pevné místo u každodenního stolu a je spojena s pohostinností i rodinnými tradicemi. Podávání polévky hostům je projevem péče a úcty.

Proč si dát asijskou polévku kdykoli v roce?

Pojďme si narovinu říct, že v chladných dnech máloco potěší tak jako horká miska polévky. A ty asijské mají navíc koření, které tělo krásně prohřeje. Chilli a zázvor povzbudí váš krevní oběh, dodají energii a postarají se o to, že vám bude o poznání tepleji. Možná vás ale překvapí, že asijské polévky se skvěle hodí i v létě. V horkých zemích, odkud pocházejí, se totiž věří, že horké a pikantní jídlo pomáhá tělu lépe zvládat vysoké teploty. Zahřátím spustí pocení, které pak příjemně ochlazuje. Proto si můžete misku pho, ramen nebo Tom Yum dopřát klidně i v parném dni.

Rychlé vs. tradiční recepty

Na internetu lidé často řeší, zda se dá asijská polévka připravit rychle. Pravda je, že ty opravdu tradiční vývary se vaří klidně několik hodin, aby získaly tu typickou plnou chuť, která vás zahřeje už po prvním soustu. Někdy je ale málo času, a právě v takových chvílích přijdou vhod zjednodušené recepty.

Pokud nemáte celý den na pomalé vaření, můžete sáhnout po rychlejších variantách, které zvládnete připravit i během půl hodiny. Stačí použít hotový vývar, nudle uvařené za pár minut a trochu pasty nebo koření. Výsledek sice nebude takový jako u dlouze taženého pho nebo ramenu, ale i tak si pochutnáte.

776 868 383