26. 6. 2025
Zapomeňte na nudné vývary! Vietnamská polévka Bún bò Huế vás dostane do kolen! Tahle pikantní, voňavá a dokonale vyvážená bomba chutí pochází z císařského města Huế a právem si získává srdce milovníků asijské kuchyně po celém světě. V tomto článku vám proto ukážeme, jak si tuhle legendární polévku můžete připravit sami doma, krok za krokem.
Jak už jsme psali, Bún bò Huế je opravdová chuťová jízda, a na rozdíl od známější Phở má pořádný říz. Vývar se vaří z hovězího masa a kostí, voní po citronové trávě, je krásně pikantní a plný chuti. Podává se s kulatými rýžovými nudlemi (Bún), tenkými plátky hovězího masa, často i s vepřovými koleny nebo vařenou krví (tiết luộc) – vypadá jako vařené krvavé želé, a čerstvými bylinkami. Pokud máte rádi jídla, která vás zahřejí, zasytí a zanechají wow efekt, tohle je přesně ono.
1. Příprava vývaru
Začněte tím, že si připravíte hovězí kosti a maso (ideálně kombinaci morkových kostí, žeber nebo kližky). Ty vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda bublat, objeví se na povrchu šedá pěna. Nelekněte se, je to naprosto normální. Maso nechte povařit 5-10 minut, pak vodu slijte, maso opláchněte pod studenou vodou a důkladně vyčistěte hrnec. Tento krok pomáhá zbavit vývar nečistot a zajistí, že bude krásně čirý.
Do čistého hrnce dejte očištěné maso a kosti zpět, zalijte dostatečným množstvím vody (cca 3-4 litry), přidejte 2 citronové trávy (rozklepané a svázané provázkem), 1 celou cibuli, pár stroužků česneku, několik plátků čerstvého zázvoru, 1 lžíci soli a 2 lžičky cukru. Vývar vařte na mírném ohni alespoň 3 hodiny. Čím déle ho budete vařit, tím silnější a chutnější vývar bude. Během vaření občas odstraňte pěnu z povrchu.
2. Chilli pasta
Na pánvi nebo menším rendlíku rozehřejte cca 4 lžíce rostlinného oleje. Přidejte najemno nasekaný česnek (1-2 stroužky), trochu citronové trávy (nasekané nadrobno), mleté chilli (podle toho, jak moc pálivé to chcete), sladkou mletou papriku a špetku soli. Směs krátce osmahněte. Stačí jen pár desítek vteřin, dokud se vše krásně nerozvoní, ale nespálí! Tato pasta se buď vmíchává přímo do vývaru, nebo ji můžete servírovat zvlášť. Každý si pak do misky přidá tolik, kolik snese.
3. Příprava masa
Jakmile je maso z vývaru krásně měkké, vyjměte ho na prkénko a nechte pár minut odpočinout. Poté ho nakrájejte na tenké plátky. Pokud jste použili různé druhy masa, můžete je při servírování kombinovat, třeba kousek kližky, žebra i nějaké vepřové, pokud máte rádi tradiční mix.
4. Rýžové nudle
Použijte kulaté rýžové nudle (označované jako bún), které jsou typické pro Bún bò Huế. Nudle uvařte podle návodu na obalu, většinou stačí 5-7 minut ve vroucí vodě. Poté je sceďte, propláchněte studenou vodou, aby se nelepily, a nechte okapat.
5. Servírování
Do velké misky dejte porci uvařených nudlí. Přidejte nakrájené maso, případně další ingredience. Vše zalijte horkým vývarem, který můžete dochutit trochou připravené chilli pasty. Na závěr přidejte čerstvé bylinky, kolečka jarní cibulky, mungo klíčky a limetku na dochucení.
Chcete-li polévku přiblížit autentické chuti jako ve Vietnamu, nebojte se přidat i vepřovou vařenou krev - tiết luộc (bún bò Huế ji tradičně obsahuje), nebo vietnamskou šunku „giò lụa“ nebo „chả lụa“. K této polévce se ještě hodí vietnamské smažené pečivo nazývané "quẩy". Pokud si ale chcete polévku zjednodušit, klidně ji připravte jen s hovězím masem, chuť bude i tak naprosto výtečná.
Přejeme dobrou chuť!
P.S. Pokud se vám nechce vařit, nevadí. Přijďte k nám, z naší nabídky jídel si určitě vyberete.
<< Zpět do Blogu