picture

Recept na vietnamskou pikantní polévku Bún bò Huế

26. 6. 2025

Zapomeňte na nudné vývary! Vietnamská polévka Bún bò Huế vás dostane do kolen! Tahle pikantní, voňavá a dokonale vyvážená bomba chutí pochází z císařského města Huế a právem si získává srdce milovníků asijské kuchyně po celém světě. V tomto článku vám proto ukážeme, jak si tuhle legendární polévku můžete připravit sami doma, krok za krokem.

Něco málo k polévce Bún bò Huế

Jak už jsme psali, Bún bò Huế je opravdová chuťová jízda, a na rozdíl od známější Phở má pořádný říz. Vývar se vaří z hovězího masa a kostí, voní po citronové trávě, je krásně pikantní a plný chuti. Podává se s kulatými rýžovými nudlemi (Bún), tenkými plátky hovězího masa, často i s vepřovými koleny nebo vařenou krví (tiết luộc) – vypadá jako vařené krvavé želé, a čerstvými bylinkami. Pokud máte rádi jídla, která vás zahřejí, zasytí a zanechají wow efekt, tohle je přesně ono.

Suroviny na vývar (cca 6 porcí):

  • 1,5 kg hovězích žeber nebo morkových kostí
  • 300 g hovězí kližky
  • 300 g vepřové nožičky nebo kolene
  • 2 stonky citronové trávy (rozmáčknuté tupou stranou nože)
  • 1 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 kousek zázvoru (cca 5 cm)
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • 3-4 litry vody

Na dochucení a podávání:

  • rýžové nudle (bún)
  • vařené hovězí maso z vývaru
  • tenké plátky vařeného vepřového kolene
  • červená chilli pasta (nejlépe domácí viz níže)
  • limetka
  • čerstvé bylinky: vietnamská bazalka, koriandr, máta
  • klíčky mungo
  • najemno nakrájená cibulka
  • banánový květ nebo tenké plátky bílé ředkve (volitelně)
  • Pikantní chilli pasta (ớt sa tế):
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce nadrobno nakrájeného česneku
  • 1 lžíce jemně nasekané citronové trávy
  • 2 lžíce mletého chilli
  • 1 lžíce mleté papriky
  • špetka soli

Postup:

1. Příprava vývaru

Začněte tím, že si připravíte hovězí kosti a maso (ideálně kombinaci morkových kostí, žeber nebo kližky). Ty vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda bublat, objeví se na povrchu šedá pěna. Nelekněte se, je to naprosto normální. Maso nechte povařit 5-10 minut, pak vodu slijte, maso opláchněte pod studenou vodou a důkladně vyčistěte hrnec. Tento krok pomáhá zbavit vývar nečistot a zajistí, že bude krásně čirý.
Do čistého hrnce dejte očištěné maso a kosti zpět, zalijte dostatečným množstvím vody (cca 3-4 litry), přidejte 2 citronové trávy (rozklepané a svázané provázkem), 1 celou cibuli, pár stroužků česneku, několik plátků čerstvého zázvoru, 1 lžíci soli a 2 lžičky cukru. Vývar vařte na mírném ohni alespoň 3 hodiny. Čím déle ho budete vařit, tím silnější a chutnější vývar bude. Během vaření občas odstraňte pěnu z povrchu.

2. Chilli pasta

Na pánvi nebo menším rendlíku rozehřejte cca 4 lžíce rostlinného oleje. Přidejte najemno nasekaný česnek (1-2 stroužky), trochu citronové trávy (nasekané nadrobno), mleté chilli (podle toho, jak moc pálivé to chcete), sladkou mletou papriku a špetku soli. Směs krátce osmahněte. Stačí jen pár desítek vteřin, dokud se vše krásně nerozvoní, ale nespálí! Tato pasta se buď vmíchává přímo do vývaru, nebo ji můžete servírovat zvlášť. Každý si pak do misky přidá tolik, kolik snese.

3. Příprava masa

Jakmile je maso z vývaru krásně měkké, vyjměte ho na prkénko a nechte pár minut odpočinout. Poté ho nakrájejte na tenké plátky. Pokud jste použili různé druhy masa, můžete je při servírování kombinovat, třeba kousek kližky, žebra i nějaké vepřové, pokud máte rádi tradiční mix.

4. Rýžové nudle

Použijte kulaté rýžové nudle (označované jako bún), které jsou typické pro Bún bò Huế. Nudle uvařte podle návodu na obalu, většinou stačí 5-7 minut ve vroucí vodě. Poté je sceďte, propláchněte studenou vodou, aby se nelepily, a nechte okapat.

5. Servírování

Do velké misky dejte porci uvařených nudlí. Přidejte nakrájené maso, případně další ingredience. Vše zalijte horkým vývarem, který můžete dochutit trochou připravené chilli pasty. Na závěr přidejte čerstvé bylinky, kolečka jarní cibulky, mungo klíčky a limetku na dochucení.

Doporučení z Viet Palace:

Chcete-li polévku přiblížit autentické chuti jako ve Vietnamu, nebojte se přidat i vepřovou vařenou krev - tiết luộc (bún bò Huế ji tradičně obsahuje), nebo vietnamskou šunku „giò lụa“ nebo „chả lụa“. K této polévce se ještě hodí vietnamské smažené pečivo nazývané "quẩy". Pokud si ale chcete polévku zjednodušit, klidně ji připravte jen s hovězím masem, chuť bude i tak naprosto výtečná.

Přejeme dobrou chuť!

 

P.S. Pokud se vám nechce vařit, nevadí. Přijďte k nám, z naší nabídky jídel si určitě vyberete.

 

<< Zpět do Blogu
776 868 383