picture

Vietnamské destiláty, které stojí za to ochutnat

Chystáte se na letní dovolenou do Vietnamu a přemýšlíte, co na své cestě z kulinářského hlediska rozhodně nevynechat? Pokud rádi objevujete nové chutě alkoholu, je pro vás tento článek jako stvořený. Podíváme se na nejoblíbenější vietnamské destiláty i na kuriozity, k jejichž konzumaci možná budete potřebovat notnou dávku odvahy.

Rýžové víno ke každému jídlu i k náboženským obřadům

Ve Vietnamu, stejně jako ve zbytku východní, jihovýchodní a jižní Asie, je velmi oblíbené rýžové víno, kterého se v této zemi vypije na stovky milionů litrů ročně. Rýžové víno vzniká alespoň měsíčním kvašením nelepkavé rýže, do které se přidávají bylinky či listy stromů. Druhy i množství bylin se liší region od regionu.

Rýžové víno má zpravidla vyšší obsah alkoholu než běžné víno z vinné révy (obvykle 15–25 %) a používá se jak pro stolování, tak pro vaření. Svůj účel však plní i při různých náboženských a kulturních obřadech – například rýžové víno Rượu cần se pije při zvláštních příležitostech, jako jsou oslavy konce lunárního roku (Tết), během svátečních dní či na svatbách.

Víno, pivo i pálenka

Kromě rýžové varianty se ve Vietnamu též hojně pije klasické víno z vinné révy. Jedná se ovšem o importovaný zvyk, který do této země přinesli na konci 19. století Francouzi a na popularitě nabyl až na přelomu století minulého. Velmi oblíbené je například víno z oblasti Đà Lạt, tzv. Dalatské víno.

Kromě vína přinesli Francouzi do Vietnamu také zálibu v pivu. Postupem času se jeho popularita rozrostla a Vietnamci začali vyrábět své vlastní, vysoce kvalitní pivo i běžně dostupné točené pivo Bia Hơi, které je oblíbené dodnes, především pro svou velmi nízkou cenu. Pivo se ve Vietnamu často pije s ledem – na tento způsob konzumace se dá vzhledem k vysokým teplotám velice rychle zvyknout. Za zmínku stojí také to, že se ve Vietnamu daří i českému pivu – v současnosti existuje v zemi na dvacet českých minipivovarů.

Dalším oblíbeným destilátem je pálenka rượu đế, která se vyrábí z lepkavé či nelepkavé rýže a má zhruba 40 % alkoholu. Pálí se především v deltě Mekongu a v jihozápadních částech Vietnamu, odkud se pak dováží do zbytku země. Ačkoliv bylo pálení původně ilegální, dnes je již možné jej legálně prodávat. I přesto je často pálenka vyráběna podomácku v malých lihovarech, podobně jako v Česku.

Je libo hadí víno?

Skutečnou kuriozitou je pak hadí víno (rượu rắn), které má svůj původ v Číně v 8. století př. n. l. Název je zcela vypovídající a jsou dvě možnosti přípravy tohoto destilátu. Můžete se setkat s tím, že je celý had ponořen do rýžového vína či pálenky, kde se nechá několik měsíců fermentovat. Druhý způsob je, že se smíchají pouze hadí tekutiny, jako je krev, žluč apod., s vínem a tato směs se následně ihned vypije. 

Hadí víno se připravuje pouze z jedovatých hadů (důvodem je zanechání jejich „esence“ ve víně). Jejich jedovatost je však neutralizována alkoholem, proto není konzumace tohoto vína nebezpečná (tomuto nápoji byste se však měli vyvarovat, pokud trpíte poruchou srážlivosti krve). Podle tradiční čínské medicíny má hadí víno léčivou moc a používá se i jako lék na impotenci. 

Ať už se rozhodnete vyzkoušet tradičnější variantu v podobně rýžového vína či pálenky, nebo se rozhodnete více experimentovat, věříme, že pro vás bude tento nový zážitek přínosem. A pokud chcete ochutnat vietnamské destiláty i v Česku, najdete je ve specializovaných prodejnách. Přejeme dobrou chuť!

<< Zpět do Blogu
776 868 383