picture

Nuoc Cham: Tajemství Vietnamské Omáčky

V tomto článku se podíváme na jednu z nejvýraznějších a nejoblíbenějších omáček jihovýchodní Asie - vietnamskou Nuoc Cham. Tato omáčka je neodmyslitelnou součástí vietnamské kuchyně a dodává jejím konzumentům jedinečný chuťový zážitek. Popíšeme vám tradici Nuoc Cham a představíme i recept, abyste si ji mohli sami vytvořit.

Tradice Nuoc Cham

Vietnamská kuchyně je známá svými výraznými chutěmi a kořeněnými omáčkami. Jednou z nejpopulárnějších z nich je Nuoc Cham. Tato omáčka se používá jako dip, marináda nebo součást různých pokrmů. O historii Nuoc Cham toho příliš nevíme, ale zdá se, že vietnamskou kuchyni prostupuje už dlouho a pravděpodobně ji Vietnamci znají od Indů.

Tato omáčka se tradičně vyrábí z několika základních ingrediencí, včetně rybí omáčky, limetkové šťávy, cukru, česneku, chilli papriček a vody. Každá rodina nebo region má vlastní verzi Nuoc Cham a používá mírně odlišné poměry těchto ingrediencí, což dává omáčkám charakteristický rukopis.

Jak se dělá vietnamská omáčka Nuoc Cham?

Udělejte si oblíbenou vietnamskou omáčku doma, stačí několik běžně dostupných ingrediencí.

Ingredience:

  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • 1 červená chilli paprička, jemně nasekaná (můžete přizpůsobit množství podle své preference)
  • Půl šálku teplé vody
  • Malá mrkev
  • Čerstvě namletý černý pepř

Postup:

V misce s teplou vodou smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a cukr. Dobře promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Přidejte utřený česnek, pepř a jemně nasekanou chilli papričku. Opět promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.

Ochutnejte a můžete případně přidat vodu, pokud preferujete slabší intenzitu omáčky.

Omáčku nechte odležet asi 10 minut, aby se chutě promísily a zesílily.

Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev (pokud jste perfekcionisté, nakrájejte ji na mále hvězdičky.

Vaše Nuoc Cham je připravena! Můžete ji servírovat jako dip k čerstvým zeleninovým salátům, smaženým pokrmům nebo jako marinádu pro maso.

Vietnamská omáčka Nuoc Cham je symbolem výrazné chuti a tradice jihovýchodní Asie. Její využití v vietnamské kuchyni je nepostradatelné a dodává pokrmům jedinečnou chuťovou rozměrnost. Nyní, když máte recept na Nuoc Cham, můžete si tuto omáčku vytvořit doma a vychutnat si autentickou vietnamskou kuchyni ve vašem vlastním kuchyňském prostoru.

 

<< Zpět do Blogu
776 868 383