picture

Kultura streetfood ve Vietnamu

Pro milovníky vietnamské kuchyně je návštěva stánků v ulicích Vietnamu splněným snem. Spousta exotických chutí a vůní za ceny, které jsou více než přátelské… Pokud už máte letošní dovolenou za sebou a nezbývá vám, než si dopřávat cizokrajné pokrmy v tuzemských restauracích, projděte se s námi vietnamskými ulicemi alespoň prostřednictvím tohoto článku.

Jak si vybrat, kde se najíst

Když vyrazíte do Vietnamu, jídlo se na vás bude hrnout ze všech stran a pravděpodobně nebudete vědět, které a kde vybrat. Protože jsou hygienické normy v této zemi přeci jen o něco benevolentnější než u nás, je třeba důkladně vybírat, kterému stánkaři svěříte svou důvěru.

Prvním bodem, na který je dobré se zaměřit, je množství zákazníků, a to zejména místních. Opuštěné stánky obejděte obloukem a zastavte se tam, kde vidíte davy místních. Počkáte si, ale za to dostanete čerstvé jídlo, na jehož kvalitu spoléhají i sousedé a přátelé drobného podnikatele – a těm by přece nic špatného nenabízel.

Od rána až do večera

Stánky s jídlem se v ulicích Vietnamu otvírají už ráno. Je libo čerstvé ovoce, vietnamskou kávu nebo něco sladkého? Žádný problém. Připravte se ale na to, že každý stánek připravuje zpravidla jeden nebo dva druhy jídla. Zato je ale jeho majitel umí připravit bezkonkurenčně. Ať už máte chuť na tradiční polévku Phở, oblíbené smažené závitky Nem rán (na jihu země zvané Goi cuon) nebo Bún chả, grilované vepřové maso s nudlemi, zejména ve městech na ně narazíte na každém rohu.

Co se týče nápojů podávaných na ulici, často je jejich součástí led z místní nepřevařené vody, je tedy bezpečnější volit pití v uzavřených PET lahvích. V tomto případě nemusí fungovat pravidlo o bezpečnosti místa, kde jedí místní, jejich zažívání je totiž na místní vodu zvyklé. A navíc, proč pít limonády z ulice, když si můžete dopřát čerstvou šťávu ze zeleného kokosu.

Jídlo je samozřejmou součástí trhů, které bývají otevřené až do pozdního večera. V neopakovatelné atmosféře a teplém, vlhkém klimatu možná dostanete chuť vyzkoušet něco neobvyklého.

Podivné speciality

Ať už jste slyšeli cokoliv, rozhodně neplatí, že ve Vietnamu narazíte na každém kroku na vařeného psa nebo hada. Je pravda, že vás možná překvapí kuřecí pařátky, které se připravují na grilu a jsou k vidění poměrně často, výjimkou nejsou ani restovaní brouci nebo speciality, jako je například kachní embryo trứng vịt lộn, které je určeno spíše odvážným turistům než jako běžná strava průměrného obyvatele Vietnamu. Možná se k vám dostane i nabídka želvího či dikobrazího masa, jde ale opět spíše o turistickou atrakci než o běžnou součást vietnamského jídelníčku.

 

Dostali jste po přečtení článku chuť na vietnamskou kuchyni? Vyrazte k nám nebo si uvařte některé z asijských jídel doma sami.

 

<< Zpět do Blogu
776 868 383