picture

Jak správně jíst hůlkami?

Milujete vietnamskou kuchyni, ale bojíte se, že se znemožníte, jakmile vezmete do ruky hůlky? Není se čeho bát – přinášíme vám praktického rádce, díky němuž zvládnete konzumaci hůlkami raz dva a navíc se dozvíte užitečné tipy, které vám u vietnamské tabule mohou přijít vhod.

Nejsou hůlky jako hůlky

Nejprve si musíme o jídelních hůlkách povědět alespoň základní informace. Existuje totiž několik druhů jídelních hůlek především v závislosti na tom, z jaké země pochází a také z jakého materiálu jsou vyrobeny. Používání hůlek se původně rozšířilo z Číny a v dnešní době jsou široce používané v celém asijském světě. Kvůli dlouhé nadvládě Číny přijal Vietnam v Asii hůlky coby druhá země.

Klasické vietnamské hůlky zvané „đũa“ používané při jídle mají zpravidla 20 cm, existují však i delší a širší hůlky, tzv. „đũa bếp“, které se využívají především při vaření a smažení.

Ve Vietnamu se samozřejmě jako všude jinde používaly různé materiály pro výrobu hůlek – ať už bambusové (pro běžný lid), ebenové či luxusní z nefritu či slonoviny. Zvláštní kategorii pak tvořily hůlky pro císařkou rodinu či hůlky ze stříbra, tzv. „kim giao“, které se používaly k odhalení otráveného jídla (díky chemické reakci mělo stříbro zčernat, čímž se poznal jed).

V dnešní době se v severní části Vietnamu nejčastěji používají hůlky z bambusu, v jižním Vietnamu pak při jídle používají hůlky vyrobené z dřeviny kokosových palem. Všudypřítomné jsou pak dřevěné, hliníkové i nerezové hůlky.

Zásady jezení hůlkami

Při prvním seznámení s hůlkami se vám může zdát, že není možné jimi úspěšně dostat sousto do úst. Ale stejně, jako jste se naučili jako malí jíst příborem, je potřeba jen vědět, jak na to, a vy tak jezení hůlkami brzy ovládnete jako mistři.

  1. Vezměte do ruky první hůlku a vložte si ji mezi prostředníček a prostor mezi palcem a ukazováčkem. Jde o spodní hůlku, se kterou po celou dobu nebudete vůbec hýbat.
  2. Ukazovákem a palcem zvedněte i druhou hůlku. Touto hůlkou budete při jídle pohybovat.
  3. Palec položte přes druhou hůlku takovým způsobem, aby ležela na té první.
  4. Upravte si držení hůlek tak, aby vám jezení bylo pohodlné.
  5. Myslete na to, že konce hůlek musíte mít v rovině – lépe jimi naberete jídlo. Hůlky se vám takto navíc nebudou křížit.

Pohyb nabírání jídla si nejprve nacvičte nanečisto. Zkuste si rozevřít a zavřít hůlky tak, aby se vám pohybovala pouze vrchní hůlka a spodní hůlka zůstala statická. Jídlo nabírejte pod úhlem zhruba 45 °. Když se vám to hned napoprvé nepodaří, nevěste hlavu – trénink dělá mistra a vy si umění jezení hůlkami určitě brzy osvojíte!

Na co si dát pozor

Vietnamská kultura má silnou oporu v tradicích a zvlášť to pak platí u jídla a způsobu stolování. Dávejte si tedy pozor na tyto základní přešlapy, ze kterých se může vyklubat nechtěné faux-pas.

Hůlky mají dvojí využití:

  • úzkým koncem hůlek vkládáte jídlo do úst,
  • silnějším koncem si pak podáte sousta ze společného talíře do vlastní misky.

K tomu se váže i pravidlo, že jídlo ze společného talíře byste si nikdy neměli vkládat přímo do úst, ale nejprve si ho dali na vlastní misku a z té ho až poté konzumovali.

Buďte především uctiví – pokud si ze společného talíře nabírá někdo jiný, vyčkejte a až poté si naberte vlastní porci. Obecně byste neměli ve společných talířích hledat konkrétní sousta a rozhodně byste neměli jídlo do společného talíře vracet.

Hůlky nepřekřižujte ani je nezapichujte do misky s rýží – to se považuje za vysoce neslušné. Pokud jste dojedli nebo potřebujete hůlky odložit, jednoduše je položte na okraj misky nebo na stůl vedle misky.

Úcta k mrtvým je v asijských kulturách obecně velice silná, nejinak je tomu i ve Vietnamu. Proto byste nikdy neměli klepat hůlkami o misku, abyste mrtvé tímto hlukem nerušili. Velice důležitá je také úcta ke starším – hostinu tak vždy zahajuje nejstarší člen skupiny. Nejstarším členům jsou také rezervovány ty nejlepší kousky.

Teď už tedy víte, jak s hůlkami správně zacházet a čemu se při stolování vyvarovat. Pusťte se směle do tréninku, abyste při dalším vietnamském stolování byli dostatečně sebevědomí a mohli si užít všechny ty dobroty před sebou.

<< Zpět do Blogu
776 868 383