picture

Jak si uvařit pravé Pad Thai?

Pad Thai má své místo především v thajské kuchyni, populární je však i v ostatních asijských státech, Evropě či Americe. V samotném Thajsku existuje nespočet variant přípravy tohoto oblíbeného pokrmu: na své si přijdou vegetariáni, milovníci masa i mořských plodů. A co je na něm nejlepší? Můžete si ho jednoduše připravit doma. Poradíme vám, jak na to.

Z historie Pad Thai

Thajské národní jídlo Pad Thai se do vietnamské kuchyně dostalo teprve nedávno. Aby ne, když v samotném Thajsku údajně vzniklo až ve 30. letech 20. století. Za tuto poměrně krátkou dobu si však Pad Thai získalo takovou oblibu, že si vysloužilo páté místo v žebříčku nejoblíbenějších světových jídel, který sestavili diváci televize CNN Go.

V současné době je thajské Pad Thai k dostání ve většině thajských, vietnamských a čínských restaurací i fast foodů a patří mezi nejčastější volby strávníků. Jestli se vám ale nechce do restaurace, nakupte ingredience a pusťte se do přípravy Pad Thai ve vlastní kuchyni. Uvidíte, že na tom není nic složitého.

Nejlepší Pad Thai krok za krokem

Dobrou zprávou je, že neexistuje jediný správný recept na přípravu pravého Pad Thai. Jak v Thajsku, tak i v Česku vám ho každý kuchař připraví mírně odlišně. Co se ale neliší, jsou základní suroviny:

  • 1 balení rýžových nudlí,
  • olej,
  • 4 lžíce tamarindové omáčky,
  • 100 g nesolených drcených arašídů,
  • hrst mungo klíčků,
  • 1 šalotka nebo cibule nakrájená na půlměsíčky,
  • 4 nakrájené jarní cibulky,
  • 4 lžíce hnědého cukru,
  • 1 limetka,
  • nakrájená chilli paprička dle chuti,
  • koriandr dle chuti,
  • 3 vejce,
  • 3 lžíce sójové omáčky,
  • 2 lžíce rybí omáčky.

K dochucení se bude hodit i česnek, nakládaná bílá ředkev nebo zázvor. Na závěr doplňte kuřecí nebo vepřové maso, tofu či mořské plody. Kromě nože a misky na nudle budete potřebovat už jen wok pánev. Nejprve namočte rýžové nudle do vody podle návodu, většinou na cca 20 minut, poté uvařte a sceďte. Na wok pánvi rozpalte olej, orestujte na něm šalotku nebo cibuli, přidejte hnědý cukr, tamarindovou, sójovou a rybí omáčku a nechte pár minut lehce probublávat, poté nalijte do misky.

Do woku přidejte trochu oleje, rozklepněte vejce a přidejte osolené maso nakrájené na malé kousky, případně krevety. Orestujte ze všech stran dozlatova, můžete přidat i česnek. Poté přidejte do pánve uvařené nudle i omáčku, důkladně promíchejte a ohřejte. Zbývá už jen posypat jarní cibulkou a mungo klíčky.

Před servírováním nakrájejte limetku na měsíčky a ke každé porci jeden kousek přiložte. Podle chuti posypte arašídy, přidejte chilli papričku. Teď už nezbývá než si vzít hůlky a pustit se do jídla. Dobrou chuť!

<< Zpět do Blogu
776 868 383