picture

Jak připravit čerstvé letní závitky

Letní závitky si získaly srdce kdekoho. A není se čemu divit – tento rychlý, výživný a zdravý pokrm vás dokonale zasytí, zároveň vám ale nabídne lahodné kombinace surovin zamotané v úhledném balíčku, jen strčit do pusy. Dnes se podíváme na to, jak si připravit ty pravé vietnamské letní závitky. S trochou cviku z vás za chvíli budou opravdoví mistři!

Základ, bez kterého to nepůjde

V každém čerstvém letním závitku najdete stejný základ, který můžete následně oživit surovinami, které máte zrovna po ruce. Všechny ingredience seženete v běžném supermarketu, případně si ale můžete zajít do specializované vietnamské prodejny, kde budete mít jistotu, že budou závitky skutečně autentické.

Pro přípravu letních závitků budete potřebovat:

  • kulatý rýžový papír
  • skleněné rýžové nudle
  • střední mrkev
  • okurka
  • uvařený bůček, losos, krevety, vaječná omeleta či tofu dle vlastního uvážení
  • další zelenina, ovoce a bylinky (například mango, ananas, červená paprika, avokádo, koriandr, ledový salát, jarní cibulka, mungo klíčky apod.)

Zeleninu nakrájejte na tenké proužky, skleněné rýžové nudle připravte dle návodu (většinou je stačí přelít vroucí vodou, nechat je několik minut odstát a následně je slít). Uvařený vepřový bůček, vaječnou omeletu nebo lososa nakrájejte na tenké plátky, krevety osmažte na pánvi do růžova.

Do hlubokého talíře nalijte teplou vodu a propláchněte v ní kulatý rýžový papír, dokud nezměkne, ale úplně se nerozpustí. Vyjměte ho a naskládejte na něj nudle, proužky zeleniny a bůčku, omelety, ryby či krevet, po obou bocích jej ohněte a zarolujte do úhledné ruličky. Rýžový papír se k sobě krásně přichytí, takže se nemusíte bát, že by vám náplň vypadávala ven.

Jaké omáčky k letním závitkům?

K letním závitkům nevyhnutelně patří také množství omáček. Můžete si je sice namáčet do sójové omáčky, ochudili byste se ale o kulinářský zážitek, který je velmi rychlý a snadný na přípravu. Představíme si dva nejčastější druhy omáček, které se k letním závitkům podávají – klasická omáčka nước chấm a arašídová omáčka.

Na omáčku nước chấm budete potřebovat:

  • 1 lžíce rybí omáčky
  • šťáva z půlky citrónu
  • 200 ml vlažné vody
  • 1 lžíce cukru
  • stroužek česneku
  • sušené chilli nebo 1 najemno nakrájená chilli paprička

Vše smíchejte dohromady a dochuťte dle potřeby.

 

Pro arašídovou omáčku si připravte následující suroviny:

  • 5 lžic arašídového másla
  • 1 lžíce hoisin omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá chilli paprička nebo lžička srirachi
  • 2 lžíce vlažné vody

Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte najemno. Smíchejte arašídové máslo, hoisin a sójovou omáčku, přidejte nasekané chilli a nadrcený česnek. Nařeďte zhruba dvěma lžícemi vlažné vody a řádně zamíchejte. Dochuťte podle uvážení a pusťte se do jídla! Jednotlivé závitky namáčejte do omáček – při konzumaci můžete použít hůlky, není to ovšem nutnost. Závitky podávejte vychlazené nebo čerstvě zabalené v pokojové teplotě. Přejeme dobrou chuť!

 

Tip na závěr:

Četli jste náš článek Recept na Bún bò nam bô? Restované hovězí maso, které jsme v tomto receptu marinovali a dávali do pokrmu, zkuste přidat právě do letních závitků. V kombinaci se svěží zeleninou, kterou již v závitkách máte, dodáte pokrmu zase nový rozměr.

<< Zpět do Blogu
776 868 383