picture

Vietnamský Nový rok: 2021 je rokem Kovového buvola

15. 2. 2021

V pátek 12. února 2021 vyvrcholily oslavy nového lunárního roku. Tento svátek se slaví v mnoha asijských zemích, včetně Vietnamu. Vietnamský Nový rok znám jako Tết patří ve vietnamské kultuře k vůbec nejdůležitějším svátkům v roce a stejně jako české Vánoce je Nový rok svátkem klidu, míru, lásky a pokoje.

Podle čínského horoskopu (používaného ve východoasijských zemích) rok 2021 bude rokem Kovového Buvola – buvoli patřili ve Vietnamu k vůbec nejdůležitějším zemědělským zvířatům a o lidech narozených v tomto roce se říká, že celý život tvrdě pracují, mají smysl pro povinnost a disciplínu, i když často nejsou za svou práci dostatečně oceněni. Dnes si tento významný svátek přiblížíme a povíme si, jak celá oslava probíhá, co jí předchází, a na co se těšit v novém roce.

Přípravy na Nový rok

Na oslavu příchodu nového lunárního roku je potřeba se řádně připravit. Přípravy jsou, co se úklidu týče podobné jako v Česku – dům by měl být řádně uklizený a připravený na nový rok. Vietnamci totiž věří, že smůla se drží prachu a špíny a takovou nadílku si do nového roku nikdo odnést nechce. Lidé si své domovy zdobí větvemi broskvoně (převážně na severu země) a meruňky (na jihu). Tato tradiční výzdoba má i symbolický rozměr – Vietnamci věří, že větve dokáží zahnat zlé duchy.

V rámci oslav se také skládají účty domácímu božstvu Tao Quân, přezdívanému též „kuchyňský bůh“ – jde o trojjediného boha, který sídlí v každé domácnosti a ochraňuje ji před nebezpečenstvím. Zároveň hlídá, aby domácnost fungovala a členové rodiny se k sobě chovali hezky. Každý rok tento bůžek letí na nebesa za Nefritovým císařem, kterému podává zprávy, jak si jeho domácnost celý rok vedla. Na jeho cestu se tedy rodina řádně připravuje – chystá mu občerstvení, čistí mu oltář a do vany dává kapra, který umí ve vietnamské kultuře jak výborně plavat, tak létat. Kapr tedy slouží kuchyňskému bohovi jako dopravní prostředek na nebesa. Děti na Nový rok dostávají dárky – většinou se ale nejedná o materiální drobnosti, nýbrž o peníze uložené v červené obálce.

Tradiční pokrmy na oslavy Nového roku

Tradičním jídlem ve vietnamských rodinách je na Nový rok slaný rýžový dort Bánh chưng – jedná se o čtvercový balíček z lepkavé rýže, vepřového masa a mungo fazolí, který je zabalený v banánových listech. Jeho příprava je značně časově náročná, a proto se tento pokrm připravuje několik dní předem.

Na slavnostní tabuli můžete najít také vařené kuře vcelku (včetně hlavy a pařátů) či oblíbené rýžové knedlíky bành giầy. Dále pak smažené závitky, bambusovou polévku, sladkou červenou rýžovou kaši xôi gấc či domácí šunku. Coby dezert se podává kandované i čerstvé ovoce, a další pochutiny.



Důležitost první návštěvy

První návštěva v novém roce je pro Vietnamce velice důležitá. Nemůžete si totiž do domu přizvat jen tak kdekoho – první návštěva, která do domu vstoupí, je totiž ukazatelem, jak dobře se rodina bude v následujícím roce mít. Návštěva by měla mít přátelské úmysly a měl by to být spíše muž, který značí důležité ctnosti pro danou rodinu (například vysoký intelekt, majetek, silnou morálku apod). Výběr takového člověka není vůbec jednoduchý, jelikož se vybírá i dle data narození, zda se takový člověk hodí k dané rodině. Věří se, že takový host přinese rodině do dalšího roku štěstí. V opačném případě se rodině nebude dobře dařit, případně ji postihne něco zlého. Nevítanou první návštěvou tak bývají nemocní, vdovy či neprovdané ženy.

Tento svátek zároveň slaví i zemřelí – měli byste se proto ujistit, že zavítáte na hřbitov a místo posledního odpočinku jim trochu zvelebíte. Na domácím oltáři by pak předkové měli mít to nejlepší, co rodina navařila, svíčky a vonné tyčinky.

První den Tết je určen výhradně pro nejbližší rodinu, na druhý den se ale lidé vydávají na návštěvy za příbuznými. Třetí den je pro návštěvy s přáteli a čtvrtý den vyúsťuje ve velkolepou hostinu.


Nyní nám nezbývá, než vám popřát vše dobré do nového roku a ať se vám v roce Kovového Buvola dobře daří. Těšíme se na vás zase příště s dalším dílem seriálu o vietnamské kultuře a kuchyni.

<< Zpět do Blogu
776 868 383