picture

Vietnamská svatba: Když se tradice setkává s láskou

19. 7. 2023

Vietnamské svatby jsou jedinečným a půvabným zážitkem, který spojuje bohatou historii, tradice a rodinné pouto. Při pohledu na dnešní vietnamské svatby můžeme vidět kombinaci starodávných rituálů a moderních vlivů, které vytvářejí nezapomenutelný zážitek pro novomanžele i hosty.

Tradiční vietnamská svatba je plná symboliky a zároveň pečlivě organizovaná událost. Jedním z nejdůležitějších momentů je zásnubní obřad, který probíhá před samotnou svatbou. Během této události se obě rodiny setkávají a diskutují o důležitých detailech a tradicích spojených se svatbou.

Jak to probíhá?

Vietnamská svatba dnes může probíhat podle čistě světských pořádků s oddávajícím z radnice, nebo podle buddhistických, konfuciánských případně křesťanských tradic. Novomanželé se sklánějí před oltářem a vyměňují si sliby. Velmi důležitý je projev úcty směrem k již zesnulým předkům, kterým se nastávající manželé navzájem představují, přináší jim dary a prosí je o požehnání do sňatku. Během obřadů je důležité zachovávat pokoru a respekt.

Vietnamská veselka

Vietnamská svatba je skutečnou přehlídkou vjemů. Z vyhlášených jídel se často podává krabí nebo úhoří polévka, lepkavá rýže xôi, exotická zelenina a kandované ovoce, saláty, obalované krevety, ryba, rýže, či jarní závitky.  Popíjí se rýžové a červené víno a hlavně pánové nepohrdnou drahým alkoholem. Populární je například koňak. V průběhu hodování prochází nevěsta s ženichem kolem hostí, zdraví se s nimi, a děkují jim za přízeň a podporu.

Rady pro hosty

Podobně jako jinde je dobré se zeptat na dresscode novomanželů. Formálním oděvem ale nic nezkazíte. Elegantní šaty nebo oblek jsou vždy dobrou volbou. Dodržujte zvyky a nezbytné rituály, jak vám bylo vysvětleno a nesnažte se příliš stylizovat do vietnamské kultury, abyste, třeba nechtěně, někoho neurazili. Na druhou stranu se nebojte vykročit z komfortní zóny - svatby jsou radostná událost, na kterých se zpívá tancuje, klábosí a často nechybí ani oblíbené karaoke. Pokud chcete novomanžele obdarovat, hodí se jim donést peněžitý dar. Výše je na vás ale držte se lichých částek, které přináší štěstí.

Vietnamské svatby jsou nezapomenutelnými událostmi, které spojují rodinu a přátelé ve společnou radost. Porozumění tradicím a zásadám návštěvy vám pomůže přizpůsobit se atmosféře a vychutnat si tento jedinečný zážitek.

<< Zpět do Blogu
776 868 383