picture

Symbolika a příprava čaje ve Vietnamu

Čajová tradice ve Vietnamu trvá už více než 3 000 let. Není proto divu, že tato země patří k jedněm z největších producentů čaje na světě. Jaké čaje jsou ve Vietnamu nejoblíbenější, jak se připravují a při jakých příležitostech se pijí? Navštivte s námi čajové plantáže, buddhistické chrámy i centra měst a seznamte se s čajovou kulturou ve Vietnamu.

Černý, zelený i oolong

Mezi nejoblíbenější nápoje ve Vietnamu patří nálev ze zeleného čaje. Nejčastěji jde o Che Thai Nguyen, Che Shan, Suoi Giang nebo populární jasmínový Che N´hai. Pěstuje (a pije) se zde i černý čaj a oolong neboli polozelený čaj. Oproti čaji připravenému v našich končinách jde většinou o silné nálevy, což souvisí s pojetím zeleného a černého čaje jako povzbuzujícího nápoje.

Popíjení čaje je běžnou součástí životů Vietnamců, pití čaje ale v této zemi není spojeno s čajovými rituály, jako je tomu například v Číně. Podle pověstí si čaje připravovali nejprve buddhističtí mniši v klášterech v rámci takzvané čajové meditace, odkud se tato tradice přenesla na císařský dvůr a mezi vysoce postavené měšťany. Potom byl už jen krůček k tomu, aby si čajové lístky začali trhat a přelívat horkou vodou i obyčejní lidé a přijali tento osvěžující a povzbuzující nápoj za svůj.

Forma se mění, tradice zůstává

Starší lidé i nadále dodržují tradiční pití čaje v kruhu přátel nebo rodiny, ať už doma na zahradě, v čajovně nebo restauraci. Mladší generace se od tradičního posedávání u šálku čaje mírně odklání směrem k pití čaje v takzvaných quán cóc, malých pouličních kavárnách.

Populární je také forma teplého nebo ledového čaje s sebou, na jednání, cestu vlakem nebo přednášku ve škole. Mezi mladými se těší velké oblibě trà chanh, čaj podávaný s ledem, citronem a cukrem. Ačkoliv nová generace mění obvyklé postupy, je si dobře vědoma nezastupitelné role čaje v historii a ekonomice země a váží si hmotného i kulturního dědictví, které s sebou pěstování čaje ve Vietnamu přineslo.

Jak připravit vietnamský zelený čaj?

K přípravě pravého vietnamského zeleného čaje potřebujete jen konvičku, vodu a samozřejmě čaj. Ve Vietnamu se čaj vždy připravuje z převařené vody. Teplota vody k přelití je závislá na konkrétním druhu zeleného čaje, pohybuje se mezi 75 °C až 98 °C. Než začnete připravovat samotný čaj, horkou vodou vypláchněte šálky i konvici.

Poté do konvice vložte potřebné množství čaje, přelijte malým množstvím horké vody a asi po 10 vteřinách vodu vylijte. Tímto procesem čaj „probudíte“. Poté ho znovu přelijte horkou vodou, zavřete konvici a nechte louhovat. Podle požadované výsledné síly nápoje můžete louhovat dvě až deset minut. Poté můžete čaj dosladit a užít si jeho plnou, přirozenou chuť.

<< Zpět do Blogu
776 868 383