picture

Recept na vietnamskou smaženou rýži se zeleninou

13. 5. 2024

Když na vás přijde hlad a zároveň toužíte po něčem bezmasém a chutném, dobrých receptů není nikdy dost. Smažená rýže se zeleninou je jedním z jídel, které vám nejen dodají potřebné živiny ale potěší vás i bohatou chutí. Jejich příprava navíc není žádná velká věda. Přesvědčte se sami.

Suroviny

Pro přípravu lahodné smažené rýže se zeleninou budete potřebovat:

  • 2 šálky vařené rýže
  • 1-2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve
  • 1 ks pak choi
  • 2-3 vejce
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • nasekaná jarní cibulka, sezamová semínka a koriandr

Postup

  1. Příprava ingrediencí: Než se pustíte do vaření, připravte si všechny ingredience. Nakrájejte šalotku na drobné kousky, nasekejte česnek, nastrouhejte mrkev a pak choi na tenké proužky.
  2. Vaření rýže: Mezitím si dejte vařit rýži. Dejte přitom pozor aby nebyla rozvařená, ale spíše mírně nedovařená.Prostě rýže al dente.
  3. Smažení: Na pánvi s trochou oleje osmahněte šalotku a česnek, dokud nezačnou zlátnout.
  4. Přidání vajec a rýže: Na pánev dejte rozmíchaná vejce a chvíli je opékejte. Přidejte vařenou rýži a do směsi nakapejte 2 lžíce sojové a 2 lžíce rybí omáčky. Vše důkladně promíchejte a opékejte cca 5 minut, až bude vše pěkně do hněda.
  5. Restování zeleniny:Přidejte nakrájenou mrkev a pak choi a restujte celou směs asi 3 minuty.
  6. Final touch: Provoněnou směs naservírujte na talíř a ozdobte nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a sezamovými semínky.

Tip!

Pokud vám schází extra chuť nebo vás vegetariánská verze omrzí, zkuste přidat kousky uzeného tofu nebo opečené maso.

 

<< Zpět do Blogu
776 868 383