picture

Jaké bylinky používá vietnamská kuchyně?

15. 9. 2023

Bylinky a koření jsou od pradávna součástí každé kuchyně. V rámci asijských receptur jsou pro nás mnohdy nejvýraznějším prvkem. Pokud máte rádi exotická chuťová dobrodružství, je pak Vietnam hotovým rájem pro jazyk. Ponořte se s námi do světa vietnamské kuchyně a prozkoumejte tajemství jejich bylin.

Cesta k chuti

Vietnamská kuchyně, podobně jako mnoho dalších asijských kuchyní, se točí kolem koření bylinek. A nejde jen o pálivost, ale taky o rovnováhu chutí. Tohle je klíčový prvek, který dává vietnamským pokrmům jejich unikátní charakter.

Mýdlový princ Koriandr (Rau mùi)

Když mluvíme o vietnamské kuchyni, nemůžeme opomenout koriandr. Tato aromatická bylinka má citrusovou, lehce pálivou chuť a je v podstatě povinnou součástí několika tradičních vietnamských pokrmů, jako je pho nebo bun cha. Můžete ji použít jak do polévek i salátů, kterým dodá svěžest a nezaměnitelné aroma. Právě to je častým jablkem sváru. Mnozí zapřísáhlí odpůrci této bylinky cítí při její konzumaci zvláštní pachuť, kterou nejčastěji připodobňují k chuti mýdla. Důvodem není vybíravost, ale geny. Jedná se o gen s označením OR6A2. Tento gen kóduje receptor, který rozeznává aroma aldehydových chemikálií, které se nachází v koriandru i v mýdle. Lidský mozek pak nešťastně spojí nebohý koriandr s mýdlem a vám se z chutného jídla najednou obrací žaludek. Pokud však máte štěstí na genetiku, můžete si tuto pochoutku užít do sytosti.

Citronová tráva (Sả)

Další hvězdou vietnamských pokrmů je citronová tráva. Má pikantní citrusovou chuť a výrazně osvěžuje jídla. Používá se často do omáček, polévek a marinád. V pokojových podmínkách ji můžete pěstovat i u nás. Její speciální kyselost nachází využití nejen v kuchyni, ale také třeba při výrobě kosmetiky.

Perila – vietnamská kopřiva (Lá tía tô)

Perila, též známá jako vietnamská máta, je malý zeleno-fialový poklad vietnamské kuchyně. Velmi se podobá našim kopřivám, ale naštěstí nežahá. Má výraznou aromatickou chuť a je oblíbená v salátech a závitcích. Pokud jste fanoušci bylinných čajů, ten z perily si určitě zamilujete. Pomáhá totiž trávení, léčbě astmatu i nachlazení. Pokud to recept neuvádí jinak, čerstvé bylinky nenechávejte projít varem a přidávejte je až na konci vaření, jinak by mohly přijít svou chuť a účinky.

Thajská Bazalka (Rau húng quế)

Klasickou bazalku jako jednu z pilířů italské kuchyně jistě znáte, co ale její asijská sestřenice thajská bazalka. Má svou vlastní, trochu anýzovou a lékořicovou chuť, která je výborným doplňkem do směsí s koriandrem a citronovou trávou. Používá se hlavně v rybích pokrmech a v kombinaci s kari.

To je jen malý úvod do bohatého světa vietnamských bylinek a koření. Jak vidíte, tyto ingredience nejsou jen obyčejné přísady, ale klíčové prvky, které dávají vietnamské kuchyni její jedinečný charakter. Vyzkoušejte je i vy a dodejte šmrnc vašim jídlům.

 

<< Zpět do Blogu
776 868 383