picture

Jak připravit pravou vietnamskou kávu

Vietnamské jídlo si už svoji zaslouženou oblibu u českých strávníků vydobylo, zatímco tradiční vietnamské nápoje zatím zůstávají víceméně neobjeveny. I když se po celé Asii pije častěji čaj než káva, neznamená to, že by vietnamská káva nestála za vyzkoušení, naopak, v dnešní době se kvalitní káva pěstuje po celém Vietnamu. Jak tedy taková káva chutná, a především jak se připravuje?

Z robusty k arabice

Zatímco v Evropě známe kávu od 16. století, Vietnamci se s ní seznámili až po roce 1857. Ve větším se začala pěstovat až před necelými padesáti lety. Nejčastěji pěstovanou odrůdou se stala robusta. Hlavním důvodem byla nižší náročnost v kombinaci s vyšším obsahem kofeinu, než jaký má celosvětově oblíbená arabika. V současnosti se ale karty začínají obracet a robusta je pomalu a jistě vytlačována arabikou, která patří mezi spotřebiteli mezi nejpopulárnější.

Jak na přípravu vietnamské kávy

K přípravě tradiční vietnamské kávy nepotřebujete nijak velkou výbavu. Bude vám stačit takzvaný phin, což je kovový cedník plnící funkci filtru. Celý proces se podobá tomu v překapávači, chuť bude ale jiná. Vietnamská káva by nebyla vietnamskou kávou bez pořádné porce slazeného kondenzovaného mléka, které nahrazuje klasické čerstvé mléko. To není ve Vietnamu vždy možné sehnat, vzhledem k podnebí se navíc i rychle kazí, plechovka s mlékem bohatě konzervovaným cukrem je tedy mnohem praktičtější.

  1. Prvním krokem přípravy nefalšované vietnamské kávy je zakoupení mletých zrnek pocházejících z této oblasti. Použít se dá i běžná káva, ale chuťový zážitek bude o něco méně autentický.
  2. Místo hrníčku zvolte transparentní silnostěnnou sklenici, abyste do ní viděli, než si celý postup osvojíte.
  3. Dalším krokem je štědrá porce kondenzovaného mléka na dno skleničky.
  4. Následně v horké vodě ohřejte cedník, vložte do něj potřebné množství kávy (cca 3 čajové lžičky), poklepáním ji rozmístěte po celé ploše a přiklopte sítkem.
  5. Kávu nad skleničkou lehce přelijte vodou, chvíli počkejte a poté naplňte horkou vodou celý cedník.
  6. Přiklopte víčkem a počkejte, až se káva překape.

Další varianty vietnamské kávy

Základní recept má mnoho variant v závislosti na regionu i chutích konzumentů. Připravit si můžete třeba její osvěžující variantu. Pro získání ledové kávy Cà phê sữa đá postupujte stejně, jak bylo zmíněno výše, jen do sklenice přidejte dostatečné množství kostek ledu. Sladkému dezertu se podobá Cà phê trứng, speciální káva se žloutkem. Postup je jednoduchý a výsledná chuť opravdu výtečná. Stačí jen přefiltrovat kávu, v míse ušlehat žloutek se slazeným kondenzovaným mlékem a vzniklou pěnou šálek ozdobit. A když do vietnamské kávy přidáte kromě kondenzovaného mléka i mléko kokosové, vznikne Cà phê sữa dừa.

Už se vám sbíhají sliny? Jestli se vám nechce objednávat celé balení vietnamské kávy, přijďte si vypít svůj šálek k nám.

<< Zpět do Blogu
776 868 383