picture

Vietnamské vegetariánské a veganské pokrmy

30. 9. 2021

Po letním dílu našeho seriálu o vietnamské kuchyni zaměřeném na mlsání a jídla převážně s masnou složkou je čas představit tradiční vietnamská jídla, na kterých si pochutnají vegetariáni a vegani, ale samozřejmě také i všichni ostatní.

Gỏi / Nộm

I když už jsme tento tradiční salát zmínili v předchozím díle, opakování je matkou moudrosti, navíc jde o jednu z nejčastějších voleb návštěvníků vietnamských restaurací. Není divu: spojení tuřínu, zelí, banánových květů, ale také manga nebo papáji chutná skvěle i bez doplnění masem. Nekonečné množství kombinací můžete dochutit arašídy, nejrůznějším kořením a bylinkami, octem, cukrem nebo třeba česnekem.

Súp Miso

Spojení tofu, mořských řas, zeleniny, hub a tenkých nudlí dělá z této původně japonské speciality jednu z nejzdravějších polévek na světě. Základem receptu je miso pasta získávaná ze sóji, soli a dalších přísad, nejčastěji rýže nebo ječmene. Vlivem kvašení v dřevěných sudech vzniká hnědá pasta, která má nezastupitelné místo v asijské kuchyni.

Nem Cuỏn

Vegetariánská forma jarních či smažených závitků je plněná skleněnými nudlemi, mungo klíčky, koriandrem, tofu a houbou shitake. Místo rybí omáčky se používá sójová varianta. Závitky se balí do rýžového papíru a podávají se se svařenými rýžovými nudlemi a spoustou čerstvé zeleniny a tradičních bylinek.

Phở s tofu

Jedno z nejtradičnějších vietnamských jídel, polévka Phở, má i svou vegetariánskou a veganskou variantu. Tradiční hovězí nebo kuřecí vývar je zde nahrazen zeleninovým, zůstává ale koření, jako například koriandr, jarní cibulka, zázvor, mungo výhonky, chilli paprička, limetka i široké nudle pho určené právě pro přípravu tohoto pokrmu. Maso zde nahrazuje výživné tofu.

Bánh xèo

Křupavé placky vyrobené z rýžové mouky, vody a kurkumového prášku patří mezi oblíbená jídla připravovaná u pouličních vietnamských stánků. Slovo bánh znamená dort, xèo znamená prskání. Název této vietnamské palačinky poukazuje na zvuk, který se ozývá po nalití těsta na rozpálenou pánev. Nejčastěji se podávají s bylinkami, zeleninou a chilli omáčkou.

Đậu phụ

Restované a grilované tofu na všechny způsoby je oblíbenou volbou vegetariánů po celém světě. Jde v podstatě (a velmi zjednodušeně) o sýr či tvaroh ze sóji, který se díky svému vysokému bílkovin, neutrální chuti a rostlinnému původu skvěle hodí k doplnění bezmasého jídelníčku. Tofu si rozumí s česnekem, rajčatovou omáčkou, ale i nejrůznějším kořením a omáčkami.

Ať už patříte mezi vegetariány, nebo nepohrdnete kusem masa, v naší restauraci si určitě vyberete.

<< Zpět do Blogu
776 868 383