picture

Velký průvodce vietnamskou kuchyní – část IV.

Jsme zpět s naším průvodcem po největších delikatesách vietnamské kuchyně! V poslední části jsme se zaměřili na přílohy a dezerty – tentokrát se tedy vaše mlsné jazýčky mohou těšit na pořádnou nálož sladkých i slaných delikates. Pojďme se do toho pustit.

19. Rau muống xào tỏi

Hlavní ingredience v tomto pokrmu je tzv. vodní špenát, který je oblíbenou zeleninou po celé Asii. Uvařený špenát se restuje s česnekem. Následně se namáčí do zálivky z rybí nebo ústřicové omáčky. Takto připravený slouží jako vynikající a zdravá příloha nebo coby základ dalšího jídla (např. orestovaný s tenkými plátky hovězího masa).

20. Gỏi / Nộm

Gỏi (v severním Vietnamu nazývaný Nộm) je salát skládající se z různých druhů čerstvé zeleniny – nastrouhaného tuřínu, zelí, kedlubny, manga, banánových květů, plátků okurky apod. Často je doplněn o uvařené či osmažené libové vepřové, hovězí, kuřecí nebo kachní maso či krevety. Pokud navrch přidáte arašídy nebo krevetové čipsy, doladíte pokrm křupavým elementem.

21. Chuối nếp nướng

Tento sladký pokrm je velice oblíbenou pochoutkou – a není se čemu divit. Kombinuje totiž v sobě řadu zajímavých chutí. Jedná se o grilovaný banán obalený v lepkavé rýži a banánových listech. Jakmile jsou balíčky opečené a rýže krásně zlatavá, zbaví se banánového listu a nakrájí se na jednohubky. Ty se tradičně polévají bohatou kokosovou omáčkou.

22. Chè

Mezi vietnamské dezerty patří také neodmyslitelně Chè, tedy ovocný koktejl podávaný s řádně vychlazeným kokosovým mlékem a ovocným želé. Často se jako základ využívají vodní kaštany, které jsou doplněny o rozličné ovoce (liči, jackfruit, dračí oko, kokos apod.). Fantazii se ovšem u tohoto dezertu meze skutečně nekladou.

23. Bánh bông lan trứng muối

Tento dezert v sobě dokonale snoubí sladkou a slanou chuť. Jedná se o sladké nadýchané vaječné dorty ozdobené slaným nakládaným žloutkem. Svěžest dodává vaječná poleva, kdy je sladká chuť doplněna posypaným sušeným vepřovým masem.

24. Cà phê trứng

Cà phê trứng je velice oblíbený nápoj, na který narazíte u pouličních stánků po celém Vietnamu. Jedná se o vietnamskou vaječnou kávu – připravuje se z dobře našlehaného kondenzovaného mléka se žloutkem. Tento nadýchaný krém se pak pomalu nalije na horké espresso nebo ledovou kávu. Můžeme vám garantovat, že jakmile Cà phê trứng jednou ochutnáte, nebudete chtít už žádnou jinou kávu!

A tímto náš výlet po vietnamské kuchyni uzavíráme. Doufáme, že jsme vám řádně nabudili chuťové pohárky a vy už si kupujete letenku. Víme totiž moc dobře, že jakmile vietnamskému jídlu přijdete jednou na chuť, už navždy vám přiroste k srdci.

 

Zajímají vás předchozí díly? Nenechte si je ujít:

<< Zpět do Blogu
776 868 383