picture

Velký průvodce vietnamskou kuchyní – část III.

Vítáme vás u další části našeho průvodce vietnamskou kuchyní. V dnešním díle se podíváme na dalších šest tradičních pokrmů, které byste při své návštěvě Vietnamu rozhodně neměli vynechat. Jdeme na to.

13. Nem Chua

Populární jídlo Nem Chua sestává z uzeného vepřového masa a splňuje všechny chutě vietnamské kuchyně – pokrm v sobě skvěle kombinuje pálivost, sladkost, slanost a příjemnou kyselost. Rolky jsou vyrobeny z mletého vepřového masa a kůže, do kterého jsou přidány bylinky. Směs se pak zabalí do úhledných balíčků z čerstvých banánových listů, které se nechají několik dní fermentovat. Výsledkem je dokonalý předkrm, který je oblíbený ve všech částech Vietnamu. Hitem poslední doby je smažená verze tohoto pokrmu.

14. Chả cá

Chả cá, neboli rybí karbanátky, jsou velice oblíbeným a rychlým jídlem. Jedná se o malé koláčky z jemně mletého rybího masa, které můžete buď osmažit, ale také uvařit nad párou či ve vodě, nebo také upéct v troubě. Výhodou je nejen rychlost přípravy, ale také skvělá a jemná chuť rybího masa dokonale spojená s kořením a šalotkou.

15. Ốc

Variací pokrmu Ốc (šneků z rýžových polí) existuje neskutečné množství. Šneci jsou oblíbenou pochoutkou a můžete z nich uvařit polévku, přidat je do nudlí nebo je jíst jen tak samotné jako dekadentní předkrm. Šneci chutnají nejlépe v kombinaci s citronovou trávou a chilli papričkami.

16. Lẩu

Lẩu patří mezi komunitní jídla, u kterých se sejde rodina a přátelé a společně hodují. Základem je silný vývar, ve kterém si každý může uvařit přesně to, na co má chuť – různé druhy tenkých plátků masa, zeleniny, nudlí apod. Lẩu je tedy nejen vynikající svou různorodostí chutí, ale zároveň plní úlohu společenské události.

17. Cơm tấm

Tento pokrm pochází původně z oblasti hlavního města jižního Vietnamu – Saigonu (nyní Ho Či Minova Města) a postupně se rozšířil i do dalších koutů země. Jídlo se skládá primárně z jasmínové rýže, která je doplněná o tenké plátky vepřového masa, nakládané zeleniny, vaječné omelety a mnoho dalších surovin. Kombinací je mnoho a jedná se o variaci našeho poledního menu.

18. Cá kho tộ

Slůvko tộ v názvu Cá kho tộ odkazuje k hliněnému hrnci, ve kterém se tento pokrm tradičně připravuje. Jedná se o oblíbené jídlo především v jižní části Vietnamu, jeho variace ovšem naleznete i v jiných částech země. Pokrm sestává z dušeného a karamelizovaného rybího masa podávaného s rýží a spoustou zeleniny.

Už se vám sbíhají sliny? Nám také! Pokud byste si některý z pokrmů chtěli uvařit doma, ozvěte se nám a my vám rádi pošleme recept. A pokud ještě nemáte dost, můžete se podívat na naše předešlé dva díly (1. díl zde, 2. díl zde), které jsou plné dalších tipů.

<< Zpět do Blogu
776 868 383