picture

Velký průvodce vietnamskou kuchyní – část II.

Vítáme vás zpět u našeho průletu vietnamskou kuchyní. Dnes vám přinášíme várku dalších šesti tradičních vietnamských pokrmů, které byste si při návštěvě této země rozhodně neměli nechat ujít. Pohodlně se usaďte a nechte se unést do světa exotických vůní a chutí.

7. Xôi

Obecný název pro slané nebo sladké vietnamské jídlo vyrobené z lepkavé rýže. Pokrm je tvořený v různých kombinacích s různými základy. Na internetu najdete 712 možných způsobů přípravy. Nejznámější jsou verze s fazolovou náplní z mungo fazolek, s vepřovým nebo kuřecím masem, se smaženou rybou, se sušeným masem, s čínskou klobásou či s masem a vařenými křepelčími vajíčky. Ze sladkých verzí boduje například pokrm připravený z černých fazolí či z kokosu. Lze jej podávat i jako dezert.

 

8. Bò kho

Alias vietnamský guláš. Pokrm, který vznikl v Saigonu, hlavním městě jižního Vietnamu. Základy tohoto pokrmu do Vietnamu přivezli Francouzi, když Vietnam kolonizovali. Vietnamci si pokrm upravili dle svého a doplnili ho svým kořením. Důležitou roli v pokrmu hraje hovězí maso, mrkev, česnek, zázvor, citronová tráva a víno. Chuťově je sladší než český guláš. Nejedná se o tradiční pokrm, nicméně v domácnostech je čím dál oblíbenější.

9. Cháo

Jeden ze základních vietnamských pokrmů. Je velice jednoduchý na přípravu a nejzákladnější verze je častým pokrmem chudých nebo nemocných obyvatel. Jak v Česku během diety či nemocí jíme suchý rohlík a pijeme čaj, tak se ve Vietnamu jí právě cháo. Jedná se o rýži vyvařenou ve vývaru, ze které vznikne rýžová kaše. Podává se s různými druhy mas a bylinkami. Nejznámější je verze s mletým vepřovým masem, s trhaným slepičím masem, s marinovaným úhořem, s mořskými plody či s vepřovými vnitřnostmi.

10. Gỏi cuốn (nem cuốn)

Známé jako letní závitky. Svěží jídlo do parných letních dní, které začíná být hitem i v Evropě. V rýžovém obalu jsou zabalené tenké rýžové nudle se zeleninou, bylinkami a různými druhy masa. Nejklasičtější bývá verze s krevetami a vepřovým bůčkem.

Nejlepší je uspořádat si doma s rodinou či přáteli závitkovou večeři, kdy na stůl připravíte různé druhy masa, bylinek a zeleniny. Každý si pak do rýžového obalu balí to, na co má právě chuť. Můžete značně experimentovat s chutěmi a balení a kombinování chutí je dobrá společenská zábava.

Důležitá je také omáčka. Někdo závitky podává s tradiční sladkokyselou zálivkou z rybí omáčky, s fermentovanou krevetovou pastou a ananasem nebo s arašídovou omáčkou.

11. Nem rán

Křupavé smažené jarní závitky. Jídlo, které většina z vás moc dobře zná. Představte si, že stojíte uprostřed rušné ulice, kolem vás projíždí a troubí skútry a vy si u paní s kloboukem koupíte čerstvý závitek právě vytažený z pánve. Pomyslete na to křupnutí rýžového obalu a na chuť dokonale vyvážené směsi vepřového masa, skleněných nudlí, mrkve, salátu, Jidášova ucha a skvělého koření!

12. Bún chả

První polovinu našeho seznamu zakončíme grilováním. Vietnam je známý svou streetfoodovou scénou. Na ulici se tedy na ohni griluje ledacos. My si dnes představíme pokrm Bún chả.

Hlavní hvězdou pokrmu je maso v různých podobách. Maso je nakrájené na kousky nebo vytvarované do karbanátků, případně obalené v různých listech. Maso musí být nicméně řádně ugrilované na uhlí správnou technikou. Jako příloha jsou podávané vařené tenké rýžové nudle bún. Podává se společně se sladkokyselou zálivkou z rybí omáčky a spoustou bylinek. To je pravé Bún chả!

Naladili jsme vás na taje vietnamské kuchyně? Pokud by vás některý z vybraných pokrmů skutečně zaujal, ozvěte se nám a my vám zprostředkujeme recept, podle kterého si můžete Vietnam přenést i k vám domů. Těšíme se na vás u dalšího seriálu naší cesty po vietnamských specialitách. A pokud vám unikl první díl, můžete si ho přečíst zde.

<< Zpět do Blogu
776 868 383