picture

Velký průvodce vietnamskou kuchyní – část I.

Aneb 24 pokrmů, které musíte při návštěvě Vietnamu ochutnat

Současné omezení cestování nám dává prostor vzpomínat na naše cesty do Vietnamu a my už se nemůžeme dočkat, až se do této gastronomicky bohaté země budeme moci znovu podívat. Vybrat jen dvacet čtyři pokrmů, které byste určitě měli na cestách po Vietnamu ochutnat, bylo velice těžké. Dnes jsme si pro vás připravili prvních šest, ale pozor: nezaručujeme, že článek nevyvolá neovladatelnou chuť k jídlu.

1. Phở

Vietnam je zemí polévek. Tou nejznámější je bezesporu polévka Phở. Jedná se o národní pokrm, ba až přímo o národní poklad! Polévka pochází z provincie Nam Định v severním Vietnamu. Proto také za nejlepší „phočkem“ musíte právě tam.

Nejtradičnější je Phở bò, tedy verze s hovězím masem. Základem je silný, pomalu tažený vývar z hovězích morkových kostí, hovězí oháňky a slepice, který se vaří dvanáct hodin. Do vývaru se přidávají tenké hovězí plátky, široké rýžové nudle, jarní cibulka, koriandr, perila, mexický koriandr, mungo klíčky, limetka a chilli papričky.

2. Bún riêu cua

Polévka s tenkými rýžovými nudlemi. Základem je vývar z vepřových a kuřecích kostí s rajčaty, smaženým tofu a někdy i vepřovou krví, dochucený fermentovanou krevetovou pastou. Podává se s vepřovým žebírkem, krabím masem a se spoustou bylinek.

3. Bún bò Huế

Tradiční polévka pocházející z císařského města Huế ve středním Vietnamu. Polévka je populární díky své vyvážeností chutí. Najdete v ní ve správném poměru kyselost, sladkost, pikantnost, slanost i umami. Základem je poctivý, silný vývar, ve kterém hlavní roli hraje citrónová tráva.

Vývar je dochucován fermentovanou krevetovou pastou a cukrem. Následně se kvůli pikantnosti dochucuje chilli olejem. V polévce dále můžeme nalézt plátky hovězího masa, vepřové koleno, vietnamskou šunku, kostky vařené vepřové krve a tofu. Vývar se také podává s tenkými rýžovými nudlemi, limetkou, chilli, banánovým květem, mungo klíčky, koriandrem, perilou a dalšími bylinkami.

4. Bánh mì

Od polévek přejdeme k něčemu křupavějšímu. Vietnamské bagety! Vietnam býval v minulosti francouzskou kolonií, tudíž se do této země v jihovýchodní Asii dostaly i bagety. Vietnamci je ještě vylepšili tím, že kromě pšeničné mouky do těsta přidávají též rýžovou mouku. Vznikl z toho pokrm, který bývá konzumovaný především k snídani nebo ke svačině. K vietnamským bagetám se dostanete nejjednodušeji tak, že na ulici odchytíte prodavačku, která projíždí na kole a takové bagety vozí všude s sebou.

Náplně baget se liší a nemají jasně stanovené složení. Základem bývá domácí paštika, grilované maso a hodně bylinek. Nicméně jsou oblíbené i bagety s vaječnou omeletou, masovými kuličkami, vegetariánské bagety nebo dokonce bagety ve sladkém provedení plněné zmrzlinou a arašídy.

5. Bánh xèo

Pokrmu se přezdívá „vietnamská palačinka“ nebo „syčící placka“. Vietnamský název je odvozený od syčení, které slyšíte, když smažíte těsto na pánvi. Jedná se o křupavou rýžovou placku plněnou bůčkem, krevetami a mungo klíčky. Přidáte bylinky a namáčíte do sladkokyselé zálivky z rybí omáčky.

6. Bánh cuốn

Oblíbené vietnamské rýžové rolky pochází ze severního Vietnamu. Jedná se o směs obsahující ochucené vepřové mleté maso, Jidášovo ucho a šalotku, která je zabalená do tenké napařované rýžové placky. Plněné rolky se posypou smaženou cibulkou a podávají se s vietnamským salámem, bylinkami a zálivkou z rybí omáčky.

Na várku dalších šesti pokrmů si budete muset počkat do příště. Doufáme, že vám tato ukázka probudila chuťové pohárky a vy se už nemůžete dočkat, až budete moci sednout do letadla a všechna ta báječná jídla ochutnat!

V případě, že by vás některý z pokrmů zaujal natolik, že byste si ho chtěli zkusit uvařit, ozvěte se nám a my vypustíme do světa recept, jak na to!

<< Zpět do Blogu
776 868 383