picture

Tradiční vietnamské polévky (i jiné než phở)

Milujete vietnamskou kuchyni, po silném vývaru phở bo se můžete utlouct, ale zároveň byste rádi ochutnali i jiné typy vietnamských polévek? Právě pro vás je dnešní článek jako dělaný. Představíme vám v něm roztodivné druhy polévek, a co víc, pokud se vám z jejich popisu začnou sbíhat sliny, přijďte je k nám ochutnat – všechny je totiž máme v nabídce! Pojďme tedy na to.

Silný vývar a rýžové nudle jsou základ správného phởčka

Polévek phở existuje celá řada. Nejznámější z nich je samozřejmě phở bo s kompletně povařeným hovězím masem, pro milovníky kuřecího masa se pak nabízí alternativa phở ga. Základem polévky je silný masový vývar a ploché rýžové nudle, podle nichž tato polévka získala svůj název. Vietnamská jídla se totiž jmenují právě podle nudlí, která v daném pokrmu využijete – phở jsou ploché rýžové nudle, bún jsou naopak nudle kulaté.

Ve Vietnamu se také často setkáte s nudlemi známými miến (skleněné rýžové nudle). Každý typ nudlí se hodí pro jiný typ pokrmu, ale neznamená to, že se využívají jen pro přípravu jednoho typu jídla. Například nudle bún najdete jak v oblíbených pokrmech Bún bò Nam Bộ nebo Bún chả, tak i v polévkách.

 

Odlehčený vývar Canh

Phở bo patří spíše k opulentnějším polévkám a se svou náloží masa, zeleniny a nudlí často vydá za hlavní chod. Pokud chcete vyzkoušet odlehčenější vývar, vyzkoušejte jednu z polévek zvaných canh [keng]. Jedná se o vývar, který se často podává až zcela na konci hodování. Obsahuje vietnamskou zeleninu, rajčata a menší kousky masa nebo mořských plodů. Ve variaci Canh cải thịt bằm tak najdete mleté vepřové maso, v polévce Canh riêu cua naopak krabí maso a rajčata.

První chod: Súp

Polévka, která se obvykle jí mezi prvními chody, se nazývá Súp. Bývá hustší a její součástí bývají mimo jiné i maso či krevety. Připomíná více evropskou variantu polévky než výše zmíněná Canh. Polévky Súp existuje nespočet variací. Například Súp tôm chua cay je pikantní polévka s krevetami, Súp tôm bí đỏ kem sữa ve svém základu používá dýňový krém a krevety, Súp kem bí đỏ cá hồi je také dýňová krémová polévka, ale tentokrát s lososem a Súp gà ngô kem sữa tươi je naopak kuřecí krémová polévka s kukuřicí.

Zapomenout nesmíme ani na oblíbenou polévku Súp miso. Miso je vyrobeno z luštěnin a obilovin a podobně jako další oblíbené ochucovadlo, sójová omáčka, vzniká procesem fermentace. Sója, obilí či poměr obojího se tepelně zpracuje v páře, smíchá se s mořskou solí a fermentačním činidlem v dřevěných sudech. Od délky fermentace se pak odvíjí intenzita chuti miso. V polévce je pak miso doplněno tradičně o kousky tofu a mořskou řasu. Miso polévka překypuje vitamíny a minerály a slouží jako vynikající probiotikum.

Navnadili jsme vás? Není nic jednoduššího, než si některou z polévek zkusit uvařit doma, nebo přijít k nám a všechny je ochutnat. Jsme si jistí, že si mezi nimi najdete svého favorita. Těšíme se na vás!

 

<< Zpět do Blogu
776 868 383