picture

Slavnostní vietnamská jídla

Jídlu je ve Vietnamu přikládána velká pozornost. Není proto divu, že se během slavnostních příležitostí, jako jsou svatby, pohřby, oslavy Nového roku nebo významná výročí, připravuje mnoho speciálních pokrmů. Zajímá vás, které to jsou? Poznejte je s námi.

Oslavy rodiny… a jídla

Všechny významné události jsou ve Vietnamu hluboce svázány s rodinou. Jde o příležitosti, při kterých se tradičně sejde mnoho lidí a ať jsou bohatí, nebo chudí, připraví spoustu rozmanitých sladkých i slaných jídel, přičemž samozřejmě nechybí ani exotické ovoce a zelenina.

Mezi nejdůležitější vietnamské svátky nepochybně patří Nový rok, který Vietnamci každoročně slaví v jiný termín, vždy ale mezi 21. lednem a 21. únorem. Během oslav se připravené pokrmy nejprve umístí na oltář jako symbolická oběť předkům, až následně dochází ke konzumaci.

Další důležitou událostí v každé rodině je svatba. Vietnamské svatby bývají velké – běžně se na nich objevuje až několik stovek hostů. Není proto divu, že je během svatební hostiny servírováno opravdu velké množství různých slavnostních jídel. A co tedy nesmí na svátečním stole chybět?

Bánh chưng

Čtvercový tradiční koláč pocházející z období dynastie Hung má symbolizovat vděčnost předkům, zemi a nebi. Tvoří ho směs lepkavé rýže, vepřového masa a pasty z fazolí mungo zabalená do zelených banánových listů a vařená až 12 hodin. Při jeho přípravě a hlídání ohně se často vystřídá několik lidí. V jižním Vietnamu je populární obdobou bánh tét, liší se však tvarem – místo čtverce je tu tradiční šiška.

Xôi

Sváteční mix lepkavé rýže vařený s dalšími ingrediencemi, jako jsou například arašídy (xôi lạc), výhonky fazolí mungo (xôi đậu xanh) nebo s takzvanou tropickou okurkou, momordikou indočínskou (xôi gấc), jejíž semena pokrmu dodávají červenou barvu, která je pro Vietnamce symbolem štěstí a úspěchu v novém roce.

Gà luộc

Jedním z nejoblíbenějších svátečních jídel je vařené kuře či slepice. Ve většině případů se uvaří vcelku ve vodě nebo na páře, poté se naporcuje a podává s nejrůznějšími ingrediencemi a omáčkami, například s listy citroníku a omáčkou ze soli a pepře.

Mứt

Kandované ovoce je oblíbenou pochoutkou na všech slavnostních událostech, zejména však během novoročních oslav, kdy se používá krabička kandovaného ovoce jako dárek pro hosty nebo přátele. V každé domácnosti čeká kandované ovoce jako malé občerstvení k čaji či pro návštěvu. Oblíbený je kokos, ananas, zázvor, mrkev, dýně nebo karambola, ale i různé druhy semínek, například melounová, nebo i sladké brambory.

 

Dostali jste během čtení chuť na vietnamskou kuchyni? Zastavte se u nás a zažijte speciální příležitost i ve všední den.

 

<< Zpět do Blogu
776 868 383