picture

Recept na Bún bò Nam Bô

Během necelých čtyř let našeho provozu se stalo Bún bò Nam Bô jedním ze tří nejprodávanějších pokrmů vůbec. Toto jídlo pocházející z jižní části Vietnamu se stalo obrovským hitem mezi českými milovníky asijské kuchyně. Jeho oblíbenost spočívá především v jeho jednoduchosti a chuťové rozmanitosti. Mísí se v něm pikantnost, slanost, sladkost a kyselost. Jedná se především o svěží letní záležitost, nicméně lze podávat ve všech ročních obdobích. Můžete si ho navíc dát na snídani, oběd i večeři.

Rozhodli jsme se s Vámi podělit o recept tohoto svěžího vietnamského jídla, složeného z rýžových nudlí, restovaného hovězího masa, salátu, bylinek a chuťově rozmanité zálivky. Pokrm má jednoduchou přípravu – během hodinky hravě zvládnete pohostit celou rodinu či přátele.

Co budete potřebovat?

  • 500 g hovězí kýty
  • 1× balení tenkých rýžových nudlí Bún
  • 2× chilli papričky (jedna do omáčky)
  • 100 g arašídů
  • 3× citronová tráva (jedna na marinádu)
  • 1× červená cibulka
  • Šťáva z 1 citronu
  • Ledový salát, koriandr, perila křovitá (Tía tô), klasnatka brvitá (Kinh giới), mungo klíčky

Na marinádu:

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička ústřicové omáčky
  • Špetka soli a pepře

 Na omáčku:

  • 60 ml rybí omáčky
  • 90 g cukru
  • 90 ml octa
  • 1× česnek najemno nasekaný
  • Voda dle potřeby

Postup

Krok 1: Příprava

Maso očistíme a omyjeme. Vysušíme ho papírovou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky.

Připravíme si marinádu, na kterou použijeme 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžičku ústřicové omáčky, špetku soli a pepře a nasekáme jeden stonek citrónové trávy. Maso namarinujeme a necháme alespoň 30 minut odpočinout.

V lehce slané vodě řádně omyjeme ledový salát s bylinkami, vysušíme a nakrájíme na menší proužky. Každý druh rozdělíme zvlášť do misek.

Mungo klíčky jen rychle povaříme v horké vodě, stačí zhruba 1–2 minuty. Vytáhneme a necháme usušit.

Chilli papričky zbavíme peciček a nakrájíme na malé kousky. Citrón rozpůlíme a vymačkáme citronovou šťávu.

Arašídy opražíme a podrtíme na menší kousky.

Cibulku oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Orestujte na oleji dozlatova. Necháme okapat na papírové utěrce. Olej z pánve nevyléváme – budeme na něm později restovat maso.

Krok 2: Příprava zálivky

Tradiční asijské zálivky velice často využívají podobné ingredience a často se liší jen poměrem surovin, které do ní dáváte. U tohoto pokrmu by měla být zálivka o trochu sladší a kyselejší než normálně, jelikož nám slanost dodává již marinované maso.

Na zálivku použijeme 60 ml rybí omáčky, 90 g cukru, 90 ml octa a dolijeme vodou dle potřeby. Směs pořádně promícháme, aby se rozpustil cukru. Poměry upravujeme dle chuti. Nakonec přidáme nasekaný česnek a chilli papričku.

Krok 3: Restování

Na pánvi, na které jsme smažili cibulku, rozpálíme olej. Pánev pořádně rozpálíme a nasypeme do ní nasekaný česnek a citrónovou trávu. Lehce orestujeme a přidáme marinované hovězí maso, které jen velmi rychle orestujeme, aby neztratilo šťávu.

Krok 4: Nudle a kompletace pokrmu

Do vroucí vody vložíme rýžové nudle, které vaříme zhruba 2 minuty. Nudle scedíme a necháme okapat. Následně je rozdělíte do misek s dalšími nachystanými surovinami. Nejdříve rozdělíme salát, bylinky a zeleninu, následně maso a vše zalijeme zálivkou. Posypeme restovanou cibulkou a arašídy.

Pak už jen stačí své krásné dílo vyfotit, zavěsit na sociální sítě a označit nás. Dobrou chuť!

<< Zpět do Blogu
776 868 383