picture

Které vietnamské speciality si nenechat ujít?

Chcete vyzkoušet tradiční vietnamské pochoutky, ale s asijskou kuchyní zatím nemáte zkušenost? Přečtete si o nejznámějších jídlech, jaká můžete ve vietnamské restauraci ochutnat.

Pokud se chcete konečně seznámit s vietnamskou kuchyní, měli byste se řídit několika jednoduchými pravidly. Zdaleka ne o všech restauracích a bistrech se dá říct, že nabízí zákazníkům pravé chutě Vietnamu. Vyplatí se proto nejdříve trochu zapátrat a vydat se do specializovaného podniku. Jakmile takový podnik objevíte, nehledejte pouze jarní závitky, které jsou všeobecně dobře známé, ale poohlédněte se také po národní polévce Phở, placičkách Bánh xèo nebo specialitě Bún chả, která kombinuje čerstvé nudle, rybí omáčku, vepřové maso, mrkev a bylinky.

Sladkokyselé polévky a rybí omáčka

Vietnamská kuchyně je proslulá svými nudlovými polévkami. K těm zdaleka nejpopulárnějším se řadí hovězí polévka Phở bò. Její základ tvoří silný vývar (vařený přes noc) a samozřejmě také maso, nudle, bylinky a koření. Lze ji konzumovat kdykoliv během dne (dokonce i k snídani) a chuťově se velmi liší od všeho, na co jste zvyklí. Podobně překvapivá je i polévka Bún bò Huế – základem je opět poctivý vývar a zajímavou příchuť jí propůjčuje také citronová tráva.

Kromě polévek patří mezi typické suroviny vietnamské kuchyně rybí omáčka. Ta je nedílnou součástí mnoha známých jídel.

Salát s hovězím masem – Bún bò Nam Bộ

Že jste o tomto jídle ještě nikdy předtím neslyšeli? Jedná se o kulaté rýžové nudle s hovězím masem (grilovaným či restovaným), které se těší stále větší oblibě. Podobně jako u jiných vietnamských pochutin nechybí ani velké množství bylinek, omáčka, čerstvá zelenina, arašídy a smažená cibulka. Výsledkem je výživný a zdravý salát, který uspokojí vaše chuťové buňky, a rozhodně po něm neztloustnete.

Vietnamská káva – v čem je jedinečná?

Bez kávy to zkrátka nejde. Ve Vietnamu se jedná o skutečný rituál – zdejší káva je mimořádně silná a sladká a pije se překapávaná. Dát si oběd v restauraci, aniž byste ji ochutnali, je skoro hřích. Zbytečně se ochudíte o zajímavý zážitek. Častěji se setkáváme s typem kávy robusta, která obsahuje více kofeinu než známější arabika. Princip přípravy není nijak složitý – používá se při ní kávový filtr Phin a kondenzované mléko.

A dezert?

Na závěr vaší návštěvy byste si určitě měli dopřát něco sladkého – třeba ke kávě. K těm známějším dezertům patří Chuối chiên – smažený banán s kokosem a medem. Dále můžete volit buďto dle denní nabídky, nebo zkusit své štěstí a poptat například Xôi, dezert vytvořený z lepkavé rýže. Často se můžete setkat i s pokrmy, které se skrývají pod názvem Ché – může se jednat o sladkou dezertní polévku, chlazený drink nebo čaj.

<< Zpět do Blogu
776 868 383