picture

Jak správně pracovat s wokem?

Wok pánev je jedním ze základních pilířů asijské kuchyně, zdomácněla ale i v mnoha kuchyních po celém světě. Kdybyste měli mít v kuchyni jen jeden kus nádobí na vaření a smažení, vyberte si wok. Stačí se naučit, jak tuto speciální pánev používat, a získáte univerzálního pomocníka, na kterém připravíte téměř cokoli nejen z asijských specialit.

Rozdíl mezi wok a klasickou pánví

Wok pánve se poprvé objevily před 2000 lety v Číně. Slovo wok znamená v čínštině hrnec na vaření, což odkazuje na skutečnost, že na rozdíl od běžných pánví neslouží jen ke smažení a restování. Originální wok má speciální vyboulený tvar s kulatým dnem a vysokými stěnami připomínající širokou mísu, díky kterému distribuuje teplo mnohem rovnoměrněji než klasická pánev. To je způsobeno také povahou materiálu, ze kterého se wok vyrábí. Nejčastěji se používá ocel a litina, oblíbené jsou i hliníkové slitiny v kombinaci s nepřilnavými materiály, jako je například teflon.

Díky lepší distribuci tepla zajistíte, že všechny ingredience budou hotovy ve stejnou dobu. To znamená, že wok lze použít k dušení, přípravě omáček, polévek, vaření v páře, ale i smažení. Pro větší variabilitu jsou některé modely dodávány s poklicí.

Na jaký sporák je wok určený?

Originální provedení wok pánve s kulatým dnem se hodí na otevřený oheň, v našich podmínkách tedy na plynovou plotýnku. Pokud ale vaříte na indukční nebo sklokeramické desce, existuje řešení i pro vás. Varianty s rovným dnem jsou plnohodnotnou alternativou, ve které připravíte všechna vaše oblíbená asijská jídla.

Jak se o wok pánev starat?

Moderní pánve wok jsou jednoduché na údržbu a péče o ně se neliší od ostatních pánví. U většiny materiálů platí, že je třeba je omýt v saponátu a otřít do sucha ideálně hned po vaření. Nepřilnavý povrch se na pánvi z uhlíkové oceli vytvoří správným vypálením a postupným patinováním pánve, při použití jiných materiálů je wok pánev nepřilnavá od samého začátku. Porušení nepřilnavé vrstvy předejdete používáním dřevěných nebo plastových vařeček k míchání a nabírání jídla. Konkrétní rady pro údržbu a péči vám poskytne výrobce. Při správné péči jsou wok pánve téměř nezničitelné.

Jak na woku vařit?

Vaření na wok pánvi není žádná věda. Pokud plánujete smažit, budete potřebovat kvalitní olej, při přípravě masa dbejte na to, aby byly všechny kousky přibližně stejně velké. Vysoké stěny pánve zachytí velkou část stříkajícího oleje při smažení, obsáhnou velké množství zeleniny při restování a použití poklice zjednoduší dušení.

Pořízení wok pánve je skvělým krokem nejen pro milovníky asijské kuchyně, ale i pro všechny, kdo preferují jednoduchost a mnohostranné využití.

<< Zpět do Blogu
776 868 383