picture

Ideální prostor na oslavu? Vietnamská restaurace

13. 8. 2020

Marně pátráte po originálním místě, kde byste mohli oslavit důležité firemní výročí nebo kulaté narozeniny? Jestli máte slabost pro exotické pokrmy a rádi zkoušíte něco nového, je tradiční vietnamská restaurace perfektní volbou. Proč o ní uvažovat a jak najít tu správnou? V našem článku se to dozvíte.

Vietnamské pokrmy se v současnosti těší velké popularitě – lidé se za nimi vydávají do restaurací, nechávají si je dovážet domů a dokonce jsou ochotni zaplatit si kurz, aby se je sami naučili vařit. Není proto divu, že se často stávají středem pozornosti. Odkud se vzaly a v čem se jednotlivé podniky liší?

Stručná historie vietnamských restaurací u nás

Vietnamská kuchyně patří k těm nejzdravějším na světě. Pyšní se opravdu pestrou nabídkou – od kyselých omáček přes typickou vietnamskou polévku až po pikantnější pochutiny. Ve Vietnamu hraje velkou roli už celá tisíciletí a v mnohém se nechala inspirovat kuchyní čínskou.

Do našich končin pronikla společně s vietnamskou komunitou. Výrazněji se však rozvíjí teprve v posledním desetiletí – konkrétně od roku 2011, kdy se na trhu postupně objevuje více tradičních restaurací.

Oslava v typické vietnamské restauraci

Rádi byste zorganizovali nezapomenutelný večer a překvapili své hosty něčím méně tradičním? Pokud si potrpíte na podniky s příjemnou atmosférou, které vás pocitově přenesou do daleké Asie, stojí za to ty s vietnamskou kuchyní vyzkoušet. Větším akcím bývají přizpůsobena a obvykle nabízí hned několik místností – prostorný sál na svatební hostiny i komornější salonek. Samozřejmostí je také výzdoba a příslušené technické vybavení. Můžete klidně uspořádat karaoke párty nebo si vychutnat intimní osvětlení při prvním novomanželském tanci.

V mnoha restauracích se ale bohužel chutě jednotlivých jídel přizpůsobují českému zákazníkovi a s pravými vietnamskými specialitami mají společného jen velmi málo. Autentické bistro či restauraci musíte hledat o něco pečlivěji. Problém často bývá v tom, že někdo, kdo se se skutečnou vietnamskou kuchyní ještě nesetkal, jen těžko pozná rozdíl mezi tradičními pochoutkami a zdařilou (a bohužel šizenou) nápodobou. Nezaměřujte se proto čistě na fastfoodová bistra – tam najdete pouze čínské pokrmy, upravené pro místní konzumenty. Zapátrejte raději po vyhlášených restauracích.

Nejoblíbenější jídla? Jarní závitky a polévka Phở Bo

Jarní závitky se řadí k nejznámějším vietnamským jídlům – sestávají z masa, cibule, hub, nudlí a dalších ingrediencí, zabalených do rýžového papíru. K typickým surovinám vietnamské kuchyně patří rýže, nudle, rýžový papír, ovoce, zelenina, mořské plody, oříšky i luštěniny. Mnoho pokrmů se dochucuje slanou rybí omáčkou a nechybí ani čerstvé bylinky (např. perila, koriandr a máta).

Vietnamská kuchyně je vhodná pro milovníky kulinářských experimentů, ale také pro všechny, kteří upřednostňují spíše něco lehčího. Snadno uspokojí i náročnější strávníky.

 

<< Zpět do Blogu
776 868 383