picture

Etiketa stolování ve Vietnamu

Stejně jako všude jinde, i ve Vietnamu patří národní kuchyně mezi důležité symboly kulturního dědictví. Stolování ve Vietnamu se řídí celou řadou pravidel a společenských konvencí – jídlo totiž nemá pouze zahnat hlad, ale plní i důležitou společenskou funkci.

Co je tedy u vietnamské tabule košer a čemu se raději vyvarovat? Přinášíme vám rady a tipy, abyste ve vietnamské restauraci i kdekoliv jinde přesně věděli, co se od vás očekává. A pokud se do Vietnamu někdy vydáte osobně, tyto znalosti vám jistě přijdu vhod.

Jídlo je společenský zážitek

Ve Vietnamu je zvykem podávat všechny chody současně. V evropských kulturách jsme zvyklí na postupné přinášení chodů na stůl, přičemž každý navíc dostane svou porci na vlastním talíři. Ne tak ve Vietnamu, kde jsou všechny pokrmy servírovány doprostřed stolu, odkud si každý stolovník nabírá sousta do své misky. Miska se zpravidla po celou dobu jezení neodkládá – drží se levou rukou ve vzduchu blízko úst, druhou si z ní hůlkami nabíráte jídlo.

Středobodem stolu je většinou velká mísa rýže, ze které si všichni stolovníci naberou společnou servírovací lžící tolik, kolik chtějí do vlastní misky. Na rýži si pak můžete naskládat další suroviny, jako je maso či zelenina. Samozřejmostí jsou pak menší misky na omáčku, které jsou společné.

Jídlo je zpravidla podáváno vsedě na zemi u nízkého stolku, u kterého v závislosti na velikosti společnosti a množství pokrmů můžete klidně strávit i několik hodin.

Zdvořilost především

Než usedněte ke stolu, vyčkejte, dokud se neposadí i váš hostitel. Pokud vám hostitel naservíruje do misky jídlo, nikdy ho neodmítejte – to je považováno za velice neslušné. Před nabráním prvního sousta by si všichni měli navzájem popřát dobrou chuť (především pak mladší starším). Obecně je úcta ke stáří ve vietnamské společnosti všudypřítomná, nemálo to platí i u společné tabule. Starší členové také mají při nabírání jídla na začátku přednost před mladšími a mohou si tak vybrat ty nejlepší kousky.

Jakmile máte nabráno v misce, můžete se pustit do jídla. Je dobré nacvičit si jezení hůlkami, i nedokonalý pokus se počítá a vše je lepší, než hůlky odložit a vyžadovat evropský příbor či dokonce některá sousta jíst rukama. S hůlkami se obecně pojí celá řada pravidel, která je dobré znát.

Čeho se vyvarovat a co je naopak v pořádku?

Očividným faux pas je zapíchnutí hůlek do jídla – to je považováno za vyloženě buranské. Také byste neměli hůlky v misce nechávat ve tvaru V, což je považováno za symbol smrti.

V české kotlině jsou lidé často odmalička vedeni k tomu, že by měli vždy sníst všechno, co mají na talíři – ne tak ve Vietnamu. Hostitel chce prokázat svou štědrost, a proto vám vždy nabídne více jídla, než byste měli být schopni sníst. Pokud tedy sezobete vše do posledního zrníčka, považuje se to za neúctu k hostiteli.

Na druhou stranu se za neslušné nepovažuje mlaskání či ušpinění ubrusu – je to totiž známka toho, že vám chutnalo a vyjadřujete tím hostiteli pochvalu.

Nyní jste tedy vybaveni základními znalostmi, se kterými se u vietnamské tabule můžete cítit komfortně. Teď už nezbývá než si naše rady vyzkoušet v praxi. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!

<< Zpět do Blogu
776 868 383